V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom 345 ľudí

18.03.2020 Celý región

Rím 17. marca (TASR) - V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom ďalších 345 ľudí, čím sa počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v tejto krajine za 24 hodín zvýšil na 2503. Infikovaných je 26.062 ľudí. Informovala o tom v utorok agentúra ANSA.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Taliansku oproti pondelku o 2989. Z nákazy sa doposiaľ vyliečilo 2941 osôb, čo je o 192 viac ako v pondelok, keď bol počet oznámených vyliečených 414. Celkový počet ľudí vrátane mŕtvych a vyliečených, ktorí sa v Taliansku novým koronavírusom nakazili, dosiahol 31.056 prípadov, uviedol šéf Úradu pre civilnú ochranu Angelo Borelli.

Ochorenie COVID-19 evidujú v súčasnosti v 143 krajinách, pričom najviac infikovaných novým koronavírusom SARS-CoV-2 má Čína (takmer 90.000), z ktorej sa nákaza do sveta rozšírila. Druhou najviac postihnutou krajinou je práve Taliansko nasledované Iránom (16.169 infikovaných) a Španielskom (11.312). Piate je Nemecko, kde evidujú 8604 infikovaných osôb.
 

V Česku evidujú už 464 ľudí nakazených SARS-CoV-2

Praha 18. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Českej republike k stredajšiemu ránu zvýšil na 464. Oznámil to na svojom účte na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Ako ďalej uviedol, v porovnaní s utorkovým ránom tak počet nakazených stúpol o 81. Minister dodal, že testovaných je stále viac ľudí, pričom sa do testovania zapojilo už 36 laboratórií.

V utorok bolo podľa jeho slov na vírus testovaných 1362 osôb. Celkovo ich bolo v Česku otestovaných už 7664.

Najviac nakazených je podľa servera iDNES.cz v Prahe (154), nasledujú Stredočeský kraj (48), Olomoucký kraj (38) a Juhomoravský kraj (35). Najmenej nakazených je Libereckom kraji (4).

Vyliečené zostávajú naďalej tri osoby.

Vekové kategórie infikovaných sú podľa iDNES.cz rozličné. Časť ľudí sa nakazila v zahraničí, napríklad v Taliansku, Španielsku, Nemecku či v Spojených štátoch a niektorí zase od nakazených v ČR.

V karanténe je už aj viac ako 100 pracovníkov Dopravného podniku hlavného mesta Prahy (DPP). Nakazil vodič metra a spätne sa našlo 27 pracovníkov podniku, ktorí s ním prišli do kontaktu.
 

Berlín postaví nemocnicu pre 1000 pacientov s COVID-19

Berlín 17. marca (TASR) - Nemecká metropola Berlín plánuje postaviť novú nemocnicu, v ktorej bude možné ošetrovať až 1000 pacientov trpiacich ochorením COVID-19, spôsobovaným novým koronavírusom SARS-CoV-2. Tlačová agentúra DPA to uviedla s odvolaním sa na utorkové vyjadrenie miestnej samosprávy.

Dilek Kalayci, minister zdravotníctva vo vláde Berlína, ktorý má štatút samostatnej spolkovej krajiny, uviedol, že nová nemocnica má vzniknúť v priestoroch mestského výstaviska. Výstavba má podľa neho prebiehať v spolupráci s armádou.

V Nemecku bolo dosiaľ potvrdených viac ako 6000 prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2. Celkove 13 ľudí v dôsledku nákazy zomrelo.

Nemecké orgány prijali prísne opatrenia s cieľom obmedziť pohyb obyvateľstva, pričom na väčšine územia krajiny prestali fungovať školy, na hraniciach boli zavedené kontroly a verejnosť je varovaná pred vzájomným stretávaním sa. Vláda tiež vydala celosvetovú cestovnú výstrahu.

Minister zahraničných vecí Heiko Maas ohlásil rozsiahlu leteckú operáciu s cieľom dostať naspäť do vlasti tisíce nemeckých turistov, ktorí uviazli v zahraničí. Celkové náklady na špeciálne lety podľa neho môžu dosiahnuť až 50 miliónov eur.

Krajinský premiér Severného Porýnia-Westfálska Armin Laschet v utorok v Düsseldorfe vyhlásil, že s cieľom spomaliť šírenie pandémie sa majú reštaurácie zatvoriť už o 15.00 h. Opäť apeloval na občanov tejto spolkovej krajiny, v ktorej je v Nemecku najviac infikovaných ľudí, aby nechodili von, ak to nie nevyhnutné, a zostali doma.

"Len spoločne dokážeme tento vírus poraziť, keď budeme teraz všetci spoločne konať a pomáhať zachraňovať životy ľudí. Ide o život a smrť. Také je to jednoduché, ale zároveň aj také zlé. Vidíme veľa ľudí, ktorí zostávajú doma. Videli sme to v predškolských zariadeniach i školách, ako reagovali zodpovední rodičia, ale vidíme tiež veľa takých, ktorí nepochopili posolstvo. Preto dnes ešte raz naliehavá výzva: zostaňte doma a pomôžte vírus zastaviť," vyhlásil.
 

Mesto Wu-chan hlási len jeden nový prípad nákazy, už druhý deň po sebe

Peking 18. marca (TASR) - Pôvodné ohnisko pandémie nového koronavírusu, čínske mesto Wu-chan, hlásilo v stredu iba jeden nový prípad nákazy, a to už druhý deň po sebe. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Jedného nového nakazeného človeka vo Wu-chane hlásili v stredu a jedného v utorok, ale stredočínske veľkomesto je stále uzavreté. Tieto nádejné informácie nasledovali po vrchole pandémie, ktorý bol vo Wu-chane približne pred mesiacom a vtedy denne hlásili tisíce nových prípadov.

Čína ohlásila v stredu len 13 nových prípadov nákazy po celej krajine. Všetkých 12 prípadov mimo Wu-chanu bolo "dovezených", ako uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Tri z nich zaznamenali v čínskom hlavnom meste Peking, tri vo finančnej metropole Šanghaj, jeden v juhozápadnej provincii S'-čchuan a päť prípadov v priemyselne vyspelej provincii Kuang-tung.

Čína dáva do karantény všetkých ľudí, ktorí prídu zo zahraničia - snaží sa tak mať ochorenie COVID-19, spôsobené vírusom, pod kontrolou.

V krajine zaznamenali celkovo 80.890 prípadov nákazy koronavírusom, vrátane 3237 úmrtí. Väčšina infikovaných pacientov sa vyliečila.

Prvé prípady ochorenia COVID-19 hlásili vo Wu-chane vlani v decembri, pripomenula agentúra AP.

COVID-19 má u väčšiny ľudí ľahký alebo mierny priebeh, ale závažný priebeh je pravdepodobnejší u starších ľudí či tých s existujúcimi zdravotnými ťažkosťami.
 

Počet nových prípadov nákazy v J. Kórei je pod 100 už 4. deň po sebe

Soul 18. marca (TASR) - Južná Kórea nahlásila v stredu, štvrtý deň po sebe, dvojmiestny číselný údaj týkajúci sa nových prípadov nákazy koronavírusom. Zdravotnícke úrady sú však stále v pohotovosti, pretože po celej krajine sa vyskytujú nové zhluky prípadov tejto infekcie, napísala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

V utorok zistili v Južnej Kórei 93 nových prípadov, predtým v pondelok to bolo 84 nakazených a v nedeľu 74. Počty sa teda držia pod stovkou a celkovo je v krajine 8413 prípadov infekcie, informovalo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Novému koronavírusu, spôsobujúcemu ochorenie dýchacích ciest, podľahlo v Južnej Kórei zatiaľ celkovo 84 ľudí, väčšinou starších pacientov trpiacich aj inou chorobou. Koronavírus sa objavil koncom vlaňajška v Číne v meste Wu-chan.

Približne 60 percent potvrdených prípadov v Južnej Kórei súvisí s náboženskou sektou Sinčchondži v meste Tägu, ktoré má 2,5 milióna obyvateľov a je štvrtým najväčším v krajine.

Nové prípady nákazy pribúdajú každý deň výrazne pomalšie od druhého týždňa tohto mesiaca, pretože zdravotnícke úrady realizovali rozsiahle testovanie 210.000 vyznávačov sekty Sinčchondži, ktorá bola ohniskom nákazy a z ktorej sa vírus šíril.

Agentúra Jonhap v stredu tiež informovala, že námestník juhokórejského ministra zdravotníctva sa dal do dobrovoľnej izolácie, lebo prišiel do kontaktu s pacientom s potvrdeným ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje práve nový koronavírus.

Soul oznámil, že plánuje poskytnúť 327,1 miliardy jenov (264,7 milióna dolárov) ako finančnú pomoc obyvateľom veľkomesta, ktorí cítia vplyv núdzových opatrení v boji proti koronavírusu.
 
 

Českí colníci objavili státisíce respirátorov, mierili do zahraničia

Praha 18. marca (TASR) - Českí colníci objavili počas kontroly v sklade v priemyselnej zóne v meste Lovosice na severozápade Čiech až 680.000 respirátorov, 25.000 rúšok a ďalšie ochranné pomôcky. Je podozrenie, že mali byť vyvezené z Českej republiky. Teraz si ich prevezme štát: časť pomôcok si nechá Ústecký kraj a zvyšok pôjde do Prahy. V utorok neskoro večer to uviedol hajtman tohto kraja Oldřich Bubeníček, ktoré citoval portál Novinky.cz.

"Zistilo sa, že v Lovosiciach v skladoch sú ochranné pomôcky, pri ktorých bolo podozrenie, že by mohli byť vyvezené z Českej republiky," povedal hajtman za KSČM (Komunistickú stranu Čiech a Moravy).

Minister vnútra Jan Hamáček na Twitteri potvrdil, že išlo o zásah polície proti špekulantom s rúškami. Na jeho podnet hajtman spolu s políciou, v súlade s krízovým zákonom, zadržali takmer 700.000 rúšok od firmy, ktorá ich mala dodať zdravotníkom, ale v poslednej chvíli sa snažila zvyšovať cenu.

Časť ochranných pomôcok dostanú policajti a hasiči.

Česko trpí nedostatkom rúšok a ďalších ochranných pomôcok už od začiatku krízy s nákazou novým koronavírusom. Ľudia si šijú rúška z látky aj sami. České ministerstvo vnútra zaplatilo od soboty 14. marca za dodávky, ktoré majú ešte len prísť, 1,065 miliardy korún (39,46 milióna eur), napísal spravodajský portál Novinky.cz.
 

Počet ľudí infikovaných koronavírusom v Rakúsku stúpol na 1471

Viedeň 18. marca (TASR) - V Rakúsku zaznamenali v stredu k ôsmej hodine rannej 1471 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Najviac potvrdených prípadov nákazy ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2, je hlásených zo spolkovej krajiny Tirolsko, kde ich zaznamenali už 352. Nasledujú Horné Rakúsko (285), Dolné Rakúsko (237), Štajersko (188), Viedeň (180), Voralbersko (107), Salzbursko (80), Korutánsko (29) a Burgenland (13).

Počet obetí zostáva oficiálne na čísle tri - na COVID-19 zomreli dve osoby vo Viedni a jedna v Štajersku. Z ochorenia sa doteraz vyliečilo deväť ľudí: dvaja v Tirolsku, päť vo Viedni a dvaja v Dolnom Rakúsku.

V Rakúsku bolo pre podozrenie na nový koronavírus testovaných už 11.977 ľudí.

Na celom svete bolo hlásených vyše 198.000 potvrdených prípadov nákazy , z toho 81.086 v Číne.
 

Česká vláda schválila zákaz vychádzania bez ochranného rúška

Praha 18. marca (TASR) - Česká vláda schválila v stredu zákaz vychádzania bez ochranného rúška, ktorý začne platiť od 18.00 h. Pre český Deník N to potvrdil minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. O tomto plánovanom kroku už predtým informoval aj server Aktuálně.cz.
 
 
 

Vyberte región